Jacht- en Veldwedstrijden

Als u een werkende Ierse Setter aanschaft moet u zich bedenken dat u een jachthond in huis haalt. Een hond met goede bouw, snelheid en neus, die geschikt is voor de praktische jacht en veldwedstrijden, in het opsporen van wild. Door middel van voorstaan, wijst hij het wild aan. Het tot stand komen van voorstaan gaat als volgt. De werkende Ierse Setter loopt op de wind met hoge snelheid en goede kophouding. Goede kophouding wil zeggen de kop niet naar beneden maar recht vooruit. Tussen de schouders zodat het wild goed te ruiken is. Bij een goede regelmatige loop op de wind zal hij verwaaiing opdoen en zijn patroon plotseling doen veranderen. Verwaaiing is de geur van het wild waarop hij een aanval doet. Staat voor en wijst het wild aan. Nu is er wildcontact. Bij het opvliegen van veerwild waarop de werkende Ierse setter is gespecialiseerd kan het wild gedood worden. Maar in onze uitgeschreven veldwedstrijden maken wij gebruik van een alarmpistool tijdens de schottest.

Voor deelname aan onze veldwedstrijden in het voor- en najaar is een groeiende belangstelling. Deze wedstrijden worden in nauwe samenwerking met de Vereniging van Liefhebbers van de Engelse Setter georganiseerd. De wedstrijden worden gehouden in de omgeving van Dirksland, voor u een uitstekende mogelijkheid om de Ierse Setter in zijn natuurlijk element bezig te zien. Niet alleen worden wedstrijden in Nederland door onze leden bezocht, zij zijn veelvuldig te zien op een Internationale Kampioenschap wedstrijd in Frankrijk en behalen soms onverwacht schitterende resultaten.

 

Ook hier geldt: na de strijd in goede harmonie samen zijn.
Als u een Ierse Setter aanschaft?
Veelgestelde vraag is: zou mijn hond het ook kunnen?
Dat hangt af van een aantal factoren en die zijn: enige kennis van opleiden, beschikken over een hond uit jachtlijnen en oefenterrein dat u de mogelijkheden biedt te trainen op veerwild. En u kennis heeft van hoe te handelen tijdens een veldwedstrijd, maar vooral te laten testen of uw hond aanleg heeft. Via onze jaarlijks terugkerende jachtcursus kunt u alles eigen maken aangaande de wedstrijdsport.
Het is jammer en begrijpelijk dat niet elke Ierse Setter die kwaliteiten heeft om hem met succes in het veld te laten presteren.

Hoe verkrijgt men een werkende Ierse Setter? Laat u niet van de wijs brengen door al die schoonheidstitels de echte schoonheid van de werkende Ierse setter komt in het veld naar voren. Vraag naar de stamboom van beide ouders en de fokker kan u uitleg geven of er wel of niet werkende Ierse Setters in voor komen. Immers de Ierse Setter is van origine een werkende hond die door de Ieren al eeuwen zo wordt gefokt, dit geldt voor zowel rood als voor rood-wit. Voor de officiele werkstijl klik hier

Voor de meer professionele voorjagers bieden wij jachttraining aan op individuele basis. De training is afgestemd op het niveau en de werkkwaliteit van de deelnemende honden. Deze worden aangeboden door trainer Gerard Mirck in de omgeving van Almere. De kosten zijn 20 euro per deelnemer per les.

U kunt zich hiervoor aanmelden bij Dhr. Gerard Mirck   tel: 06 12396386 E-mail:  g.mirck@hetnet.nl

De individuele lessen worden aangeboden in de maanden mei, juni, oktober en november op zaterdag en zondag op de volgende datums:

6,7,13,14,20 en 21 mei,

3,4,10,11,17 en 18 juni buiten het tijdstip van de ALV,

7,8,14,15,21 en 22 oktober,

4,5,11,12,18 en 19 november

De lessen starten om 10.00 uur

 

Heeft u vragen kunt u altijd bellen of mailen met:

Arie van Doorn
Rijksstraatweg 78b
4194 SL Meteren
Tel. 0345-569546 of 06-46182887  (gelieve niet op zondag)
E-mail: iscjacht@gmail.com

 

Verantwoordelijk bestuurslid: Dhr. Arie van Doorn iscjacht@gmail.com

Voor data van de te houden veldwedstrijden, raadpleeg de Ierse Setter Klanken (leden) of deze website onder rubriek agenda veldwedstrijden.

Deelnemen aan de Introductiedag Veldwerk? Voor meer informatie en opgeven klik hier.

In het najaar van 2017 willen we weer een jachtcursus organiseren, u kunt zich hiervoor opgeven. Voor meer informatie klik hier.

 

 

 

Enquete

Om de gezondheid van onze rassen in de gaten te houden willen we graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Ook als er geen problemen zijn horen we dat graag! Hiervoor vragen we u om het enquêteformulier in te vullen.

DNA onderzoek epilepsie

Heeft u een Ierse Setter met epilepsie? U kunt deelnemen aan het DNA onderzoek door een buisje bloed te laten afnemen. De vereniging heeft een lijst samengesteld met dierenartspraktijken die tegen een gereduceerd tarief of kosteloos een buisje bloed willen afnemen. Klik hier om naar de lijst te gaan.

Per 24 augustus 2015 dienen de fokdieren voor de dekking DNA getest, danwel van vrij geteste ouderdieren te zijn, voor de aandoeningen CLAD, PRA rcd-4 en von Willebrand Disease.
LET  OP: Indien u gebruik wilt maken van de korting via de ISC lees dan de gewijzigde procedure hier.

Wilt u de Nieuwsbrief van de Ierse Setter Club ontvangen? U kunt uw mailadres doorgeven via isccommunicatie@gmail.com

Wandeling Regio Limburg

Datum: 24 juni
Locatie: De Leenderbossen
Adres: Valkenswaardseweg 29c in Leende
Aanvang: 10.30 uur

Wandeling Regio Noord-Oost

Datum: 24 juni
Locatie: Lauwersmeer
Adres: Parkeerplaats bij restaurant Suyderoogh
Aanvang: 14.00 uur

 

Het lustrumboek is nog te bestellen via deze link. Het boek bevat 288 pagina's in kleur met heel veel foto's en informatie. Voor slechts 15 euro excl. verzendkosten kunt u het bestellen, maar OP=OP!