Rasstandaard Ierse setter Rood

 

 

Groep Staande Honden
FCI 120
Sectie 2.2
   
FCI Standaard  
   
Herkomst

Afstammeling van de Setting Spaniëls, Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht op het veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden.

De Ierse Setter ontwikkelde zich op de uitgestrekte vlakke heidevelden en drassige veengronden van Ierland en ontwikkelde zich daardoor tot de snelste van de Setter variëteiten. De vroegere Ierse Setters waren wit met rode platen; de eenkleurige roden verschenen pas in de 19e eeuw. Ook wel Red Setter of Big Red genoemd.

Algemeen Voorkomen Een grote, opvallende, adellijke hond met een prachtige kastanjerode kleur, een zwaaiende staart en een vriendelijke uitdrukking.
Schofthoogte Reuen 58-67 cm.  Teven 55-62 cm.
Gewicht Ongeveer 25-30 kg.
Vacht Zijdeachtige lange beharing, vooral aan de benen, buik en staart. De kleur moet rijk goud kastanjebruin zijn zonder enige zweem naar zwart. Een klein wit vlekje op de borst, keel, tenen of neus is toegestaan.
Gebruik Over het algemeen wordt er weinig meer gewerkt met de Ierse Setter. De honden die het goed doen stammen meestal af van de zogenaamde werklijnen.
Gezondheid Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie. Zie voor meer informatie de rubriek gezondheid & ABC .
Aard Heel zacht en goedaardig karakter. Iets levendiger en impulsiever dan de Engelse Setter. Zeer vertrouwd met kinderen.
Bijzonderheden

De lange zijdeachtige vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd. De hond een verzorgd uiterlijk geven is niet alleen belangrijk voor een tentoonstelling, maar ook voor de hygiëne van de hond is het regelmatig trimmen van groot belang.

 

 

 

De inschrijving voor de Setterdag van 17 september 2017 is open tot 28-08.

U kunt online inschrijven voor de Piet Roks Jongehondendag van 22 oktober 2017!
Meer informatie vindt u hier

Enquete

Om de gezondheid van onze rassen in de gaten te houden willen we graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Ook als er geen problemen zijn horen we dat graag! Hiervoor vragen we u om het enquêteformulier in te vullen.

DNA onderzoek epilepsie

Heeft u een Ierse Setter met epilepsie? U kunt deelnemen aan het DNA onderzoek door een buisje bloed te laten afnemen. De vereniging heeft een lijst samengesteld met dierenartspraktijken die tegen een gereduceerd tarief of kosteloos een buisje bloed willen afnemen. Klik hier om naar de lijst te gaan.

Per 24 augustus 2015 dienen de fokdieren voor de dekking DNA getest, danwel van vrij geteste ouderdieren te zijn, voor de aandoeningen CLAD, PRA rcd-4 en von Willebrand Disease.
LET  OP: Indien u gebruik wilt maken van de korting via de ISC lees dan de gewijzigde procedure hier.

Setterdag

Op 17 september 2017 organiseert de regio Noord-Holland op het mooie Waddeneiland Texel de jaarlijkse Setterdag. Voor meer informatie klik hier.

Wandeling Regio Brabant-Zeeland

Datum: 20 augustus
Locatie: Chaam
Adres: Voorbij Industrieweg 24 Chaam
Aanvang: 13.30 uur

 

Het lustrumboek is nog te bestellen via deze link. Het boek bevat 288 pagina's in kleur met heel veel foto's en informatie. Voor slechts 15 euro excl. verzendkosten kunt u het bestellen, maar OP=OP!