Trimschema

Het trimmen van de Ierse Setter

 

Voor het trimmen van de Ierse Setter heb je nodig:

Kappersschaar (rechte schaar)

Efileerschaar

Grove metalen kam

Borstel

Trimduimen

Bad, shampoo, conditioner en fohn

Nageltang

 

HET HOOFD

Pluk de schedel glad met duim en wijsvinger. Gebruik hiervoor de trimduimen. 

 

DE OREN  

Met een borstel de haren van de oren goed uitborstelen zodat er geen klitten in zitten. De haren onder en achter het oor met de efileerschaar weg trimmen. Efileer de ooraanzet kort, zodat de oren zo laag mogelijk aangezet zijn. Efileer eventueel de binnenkant van de aanzet iets korter zodat de oren mooi glad tegen het hoofd aan gaan liggen. De uitstekende haren aan de randen van het oor weg trimmen.

HALS    

Om meer halslengte te tonen wordt de beharing ingekort.

De beharing moet uitgedund worden met de efileerschaar, zodat er een mooie lange hals ontstaat. Trek een denkbeeldige  lijn van onderkant oor naar het borstbeen, vergelijkbaar met een V-hals. Knip nooit dwars op de haren, dat geeft een heel happerig resultaat en dit zie je weken later nog. Altijd tegen de haargroei in een paar knipjes geven, daarna gladkammen en het resultaat bekijken. De hals moet mooi uitgedund zijn zonder kaalgeknipt te zijn. Ook de zijkant van de hals wordt bewerkt met de efileerschaar, tot een mooie overgang wordt verkregen tussen de korte haren op de hals en de lange haren aan de zijkant van de hals.

                       

DE VOETEN

Zowel de voor- als achtervoeten moeten mooie gesloten kattenvoeten worden.

 

 

        

 

Knip aan de onderzijde van de voeten de uitstekende haren weg met de gewone schaar. Ook de randen om de voeten worden met de gewone schaar geknipt. Aan de bovenkant van de voeten de haren tussen de tenen omhoog halen en alles wat uitsteekt wegknippen. Aan de voorbenen kamt men de haren naar beneden. Haren die over de grond slepen worden afgeknipt. Indien nodig de nagels knippen met een nageltang.

Op de hak haalt men de lange haren weg met de efileerschaar.

 

 

DE STAART   

Er wordt aan de staart over het algemeen weinig gedaan. Bij de staartaanzet kan wat haar weggehaald worden,verder verloopt de bevedering van aanzet naar de punt van lang naar kort. Alleen knippen als het echt nodig is.

 

 

Een goed getoiletteerde Ierse Setter ziet er volkomen natuurlijk uit, alsof er niets aan hem gebeurd is.

 

Tot slot

Als U naar een tentoonstelling gaat de hond ongeveer 3 weken voor de show  trimmen. Enige dagen voor de show volgt dan nog een wasbeurt. Föhn de hond dan in model droog, daar anders de natte vacht door het liggen gaat krullen. Controleer de oren nog even, gebruik eventueel wat oorcleaner. Werk kleine onvolkomenheden nog even bij.

Veel succes met het trimmen!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piet Roks Jongehondendag 10 november

Locatie: Jeugdland Ulvenhout
Beoordelaar: Mw. Ann Paleski (kennel Dubliner Zweden)
online inschrijven klik hier

Enquete

Om de gezondheid van onze rassen in de gaten te houden willen we graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Ook als er geen problemen zijn horen we dat graag! Hiervoor vragen we u om het enquêteformulier in te vullen.

DNA onderzoek epilepsie

Heeft u een Ierse Setter met epilepsie? U kunt deelnemen aan het DNA onderzoek door een buisje bloed te laten afnemen. Wilt u meer informatie, neem dan contact op met de ABC 

iscadviesenb@gmail.com

Per 24 augustus 2015 dienen de fokdieren voor de dekking DNA getest, danwel van vrij geteste ouderdieren te zijn, voor de aandoeningen CLAD, PRA rcd-4 en von Willebrand Disease.
LET  OP: Indien u gebruik wilt maken van de korting via de ISC lees dan de gewijzigde procedure hier.

Wilt u de Nieuwsbrief van de Ierse Setter Club ontvangen? U kunt uw mailadres doorgeven via isccommunicatie@gmail.com

Regio Noord-Holland

Datum: 20 oktober 2019
Locatie: De Bokkesprong, 
Adres: Heereweg 337 Groet/Schoorl
Aanvang: 10.30 uur 

Regio Brabant-Zeeland

Datum: 20 oktober 2019
Locatie: Industriestraat 24 te Chaam
Aanvang: 13.30 uur
   

 

Het lustrumboek is nog te bestellen. U kunt een mailtje sturen aan de penningmeester via leden.isc@gmail.com Het boek bevat 288 pagina's in kleur met heel veel foto's en informatie. Voor slechts 15 euro excl. verzendkosten kunt u het bestellen, maar OP=OP!