Onderzoek epilepsie bij de Ierse Setter

Beste Ierse Setter Club

Een kleine uitleg: De (klinische) genetica afdelingen van universiteiten van Helsinki, Cambridge en Utrecht hebben een plan opgepakt om bij een aantal rassen, waaronder de Ierse Setter, de mogelijke genetische oorzaak van epilepsie verder te bestuderen. Hiervoor zijn we op zoek naar lijders en controledieren. De controledieren moeten meer dan 10 jaar oud zijn en nimmer een epileptiforme aanval gehad hebben. De epilepsie lijders moeten minimaal 2 afzonderlijke aanvallen hebben laten zien.

Ik heb een soort van stappenplan gemaakt (algoritme pdf 1) waarin e.e.a. wordt verduidelijkt. Als het een controledier betreft dan hebben we alleen een DNA monster nodig (4 ml EDTA bloed), een kopie van de stamboom en het aanvraagformulier (DNA form pfd 2).

Als het een epilepsielijder betreft zou het geweldig zijn als de eigenaar langs wil komen bij mij in Arnhem (www.edz-arnhem.nl). Ze krijgen dan op het eerste consult 50% korting (reguliere consultprijs is 185 euro). Dat is een persoonlijke korting.

Mocht dan niet mogelijk zijn en ze willen wel meedoen dan is het belangrijk dat het

1) een rashond is

2) de aanvallen begonnen zijn tussen 6 maanden en maximaal 6 jaar.

3) Indien dat zo is hebben we nodig:

– Kopie stamboom

– Film van een aanval of exacte beschrijving (op mijn website staan voorbeeld filmpjes https://www.veterinair-neuroloog.nl/onderzoek/epilepsie-onderzoek-bij-de-hond)

– Kopie patiëntenkaart

– Kopie bloed/urine uitslagen

– indien van toepassing MRI uitslag of dicom beelden

4) Belangrijk is dat ze ook de enquête invullen (https://www.veterinair-neuroloog.nl/onderzoek/epilepsie-onderzoek-bij-de-hond).

En dan is daarna het allerbelangrijkste het DNA monster. Daarvoor hebben we 4 ml EDTA bloed nodig. Dit moet met het DNA formulier en een kopie van de stamboom naar het lab gestuurd worden (antwoordnummer, geen postzegel nodig).

Mijn collega in Cambridge heeft een subsidie aanvraag gedaan maar dat is alleen voor het moleculaire onderzoek en de personeelskosten daar. Wij hebben verder geen potje om eigenaren die willen helpen te vergoeden. Sterker nog indien het mogelijk is dan vragen wij de betreffende club de kosten van de DNA isolatie (22,50 euro) te sponsoren. In deze zijn wij (Utrecht) vooral faciliterend voor de collega’s in Cambridge.

Wij hebben al enkele studies gepubliceerd die illustratief zijn voor dit onderzoek. Deze kunt u zien op mijn Universiteitspagina (https://www.uu.nl/staff/PJJMandigers/Publications) of eigen website (https://www.veterinair-neuroloog.nl/publicaties/https-www-veterinair-neuroloog-nl-publicaties)

Het onderzoek kan vanaf vandaag starten. Ik heb al meerdere Ierse Setters gezien maar ik kan deze data niet met u delen. Alle informatie die wij krijgen wordt vertrouwelijk behandeld, niet gedeeld met derden. Gegevens van de hond worden wel met de collega onderzoekers gedeeld maar nimmer zal de naam van de hond of eigenaar dan wel details van de hond, door mijn collega’s of ons, bekend gemaakt worden. Alleen als een eigenaar zelf wil dat de data worden gedeeld.

Een hoop tekst maar hopelijk is e.e.a. duidelijk en kunnen we dus starten. Deze info mag u met anderen delen / opnemen in het clubblad etc.

Indien er nog vragen zijn laat het mij dan weten.

Met vriendelijke groet

Paul Mandigers