OUTCROSS PROGRAMMA IERSE SETTER ROOD-WIT

De Ierse Setter rood-wit is één van Ierlands negen inheemse rassen. Alle negen rassen behoren tot de werkhonden. Sinds de erkenning van de Ierse Setter rood-wit als een apart ras is de populatie aanzienlijk gegroeid. Echter internationaal gezien zijn de aantallen klein. De meerderheid van de Ierse Setters rood-wit worden voornamelijk gehouden en gefokt als show- of huishonden. Er zijn een relatief klein aantal werklijnen.

De Ierse Setter rood-wit is in de eerste plaats een werkhond, en een belangrijk deel van het Ierse natuurlijke en sportieve erfgoed.

Binnen Nederland trachtten wij meer belangstelling te creëren voor de Ierse Setter vanuit zijn natuurlijke habitat namelijk die van jachthond.

Het veldwerk is in Nederland de afgelopen decennia meer en meer verdwenen, mede door het verlies van grote jachtgebieden en het verdwijnen van het vederwild – de patrijs en de fazant – waar de Ierse Setter in kan jagen en waar hij oorspronkelijk voor ingezet werd.

Het grootste deel van de hedendaagse Ierse Setters rood-wit gefokt door de Nederlandse fokkers is bedoeld als huishond of voor de beste uit het nest om mee te showen dan wel om verder mee te fokken.

Het totaal aantal Ierse Setters rood-wit dat per jaar geboren wordt is echter zeer laag. De Ierse Setter Club Nederland heeft evenals de Irish Kennel Club als primaire verantwoordelijkheid zorg te dragen voor de gezondheid en de toekomst van haar rassen en neemt haar verantwoordelijkheid bij het veiligstellen van de toekomst van de Ierse Setter rood-wit, ook voor wat betreft het veldwerk.

Het outcross programma is belangrijk voor het verhogen van de genetische diversiteit van het ras en om te voorkomen dat er, als gevolg van inteelt, verdere gezondheids- en genetische problemen optreden. Het is beter om tijdig op te treden ter voorkoming van problemen in plaats van te wachten totdat de situatie uit de hand loopt. Daarnaast is het programma van belang om de Ierse Setter rood-wit voor het veldwerk te blijven behouden.

Voor het downloaden van het volledige outcross programma van de Ierse Setter Rood-Wit klik hier.