Rasstandaard Ierse setter rood

Groep Staande Honden
FCI 120
Sectie 2.2

FCI Standaard (PDF)

Herkomst

Afstammeling van de Setting Spaniëls, Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht op het veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden.

De Ierse Setter ontwikkelde zich op de uitgestrekte vlakke heidevelden en drassige veengronden van Ierland en ontwikkelde zich daardoor tot de snelste van de Setter variëteiten. De vroegere Ierse Setters waren wit met rode platen; de eenkleurige roden verschenen pas in de 19e eeuw. Ook wel Red Setter of Big Red genoemd.

Algemeen Voorkomen

Een grote, opvallende, adellijke hond met een prachtige kastanjerode kleur, een zwaaiende staart en een vriendelijke uitdrukking.

Schofthoogte

Reuen 58-67 cm.  Teven 55-62 cm.

Gewicht

Ongeveer 25-30 kg.

Vacht

Zijdeachtige lange beharing, vooral aan de benen, buik en staart. De kleur moet rijk goud kastanjebruin zijn zonder enige zweem naar zwart. Een klein wit vlekje op de borst, keel, tenen of neus is toegestaan.

Gebruik

Over het algemeen wordt er weinig meer gewerkt met de Ierse Setter. De honden die het goed doen stammen meestal af van de zogenaamde werklijnen.

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie. Zie voor meer informatie de rubriek gezondheid & ABC .

Aard

Heel zacht en goedaardig karakter. Iets levendiger en impulsiever dan de Engelse Setter. Zeer vertrouwd met kinderen.

Bijzonderheden

De lange zijdeachtige vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd. De hond een verzorgd uiterlijk geven is niet alleen belangrijk voor een tentoonstelling, maar ook voor de hygiëne van de hond is het regelmatig trimmen van groot belang.

IRS-OU-0028[2]