Verslag & foto's veldwerktraining 23 juli 2022

23 juli heeft de Commissie jacht- en veldwerk een training verzorgd voor 4 deelnemers met hun Ieren. Henk ten klooster was de trainer/begeleider in het veld. Vanuit beiden perspectieven, deelnemer en trainer, zijn twee prachtige verslagen  geschreven.

Als commissie zijn we bijzonder enthousiast dat zowel een deelnemer als trainer spontaan een verslag schrijven van deze mooie trainingssessie en dat vanuit hun beide beleving; de één beginnend veldwerker met zijn Ier, de ander een door de wol geverfde veldwerker met een zeer ervaren Ier.

Verslag geschreven door Gerrit Peters, deelnemer aan de veldwerktraining op 23 juli

“Een prachtige dag met een mooie afsluiting”

Half tien was het dan zover, het kon beginnen.

We waren uitgenodigd door Jurjen Mensink van de commissie Jacht en Veldwerk van de Ierse Setterclub. Op Landgoed Twickel mochten we trainen op een weide achter een boerderij. Het was mooi omsloten zodat de jonge honden veilig hun gang konden gaan.

Henk ten Klooster was gevraagd om ons instructies te geven en deed dat met veel passie.

We hadden twee sessies voor de pauze.

De eerste was gericht op: ‘hoe staat de wind  en hoe zetten we de trouwe viervoeter dan in?’ Want je wilt immers haaks op de wind starten zodat de Setter zijn eerste slag naar de wind toe maakt en daarna komen de slagen vanzelf met fluit en gebaren. Zo gemakkelijk als ik het zeg is het niet. Je hebt het gevoel dat je de hoge schoenen beter kunt inruilen voor gympen. Tijdig fluiten om de Setter naar een kleinere slag te krijgen was een goede tip van Henk.
Alle honden kwamen tot voorstaan op de bird launcher.

Dit apparaat kan een vogel of een dummy op een precies aangegeven moment laten vliegen. Bij het openen van de launcher vliegt het wild op en kun je de steadiness en respecteren van wild van de hond verbeteren. De bird launcher wordt met een afstandsbediening geopend, bij ons zat er een duif in. Dan zie je ook hoeveel passie de jonge Setter heeft. Hij of zij kan zich niet bedwingen en wil de duif achterna. Dat zal later wel goed komen.

De tweede sessie was nog meer gericht op veldaanpak. Er werden meer en langere slagen gemaakt en zelfs de randen werden beter meegepakt. Ook de aandachtspunten van de eerste sessie werden meegenomen. Je zag dat de honden behoorlijk wat progressie hadden geboekt.
Tussen de sessies door gaven we elkaar feedback; dat zorgde ervoor dat we het veldwerk konden verbeteren.

Jurjen liet met Paddy nog zien hoe breed je het veld kunt bestrijken. De Setter kreeg verwaaiing op ongeveer 50 meter van het wild en wachtte tot Jurjen bij hem kwam en samen liepen ze rustig naar de duif en was het punt gemaakt. We zijn maar gelijk met de lunch begonnen, dit moesten wij even verwerken

Een mooie afsluiting was het patroneren. In de open klasse zijn er koppel-wedstrijden. De hond die als eerste voorstaat wordt gerespecteerd en bijgestaan door de tweede hond. Deze staat voor achter de eerste hond. Hier hebben we op getraind met de lange lijn.

De duif - in de launcher - werd in het veld geplaatst. Henk liet zijn Setter Caesar als eerste voorstaan op de duif. Op zijn teken kwamen wij er een voor een achter staan. Henk telde af, de launcher ging open en meteen kwam het commando ‘down’.

Dit was een nieuw aspect van het veldwerk en ik moet eerlijk zeggen: Dat ging best goed! Het was een nuttige ervaring.

Een training als deze is zeker voor herhaling vatbaar!

 

Gerrit Peter

Verslag geschreven door Henk ten Klooster, trainer 23 juli

Wat is er mooier dan een Ierse setter? Twee! En wat is het allermooist? Ierse setters die elkaar respecteren op het punt, voorstaan. Veel kunstenaars werden al gepakt door zo’n bijzonder tafereel en zo zie je dat op schilderijen,  ‘in het echt’ zeer zelden.

Kijk, en zo waren er maar liefst vier Ieren, die het voorstaan van de voorste respecteerden. Zaterdag 23 juli was er op het fraaie landgoed Twickel in Ambt Delden achter een authentieke Twentse boerderij dit tafereel, kortom een levend schilderij. Organisatie: Jurjen Mensink namens de commissie jacht- en veldwerk van de Ierse Setter Club.

De fases 1 en 2 waren individueel. Voor de eerste fase gingen voorjager en setter op pad met een duidelijk leerdoel. Dat werd vooraf gecommuniceerd met de anderen, die eveneens de opdracht kregen om goed te observeren en na iedere loop dat eerlijk, direct en hardop weer te geven. Tijdens de loop kregen allen tips, uitleg en commentaar van de begeleider.

Voor deze aanpak werd gekozen, om zoveel mogelijk feedback te krijgen. Vaak is op veldwedstrijden die feedback er wel, maar hoort de voorjager die niet. Zo werd iedere loop een les voor allen. Er werd gevraagd om kritisch te zijn, immers je mag altijd blij zijn met goed bedoelde feedback. Fouten maken geeft niks, ze zijn bij correcte feedback een belangrijke bron voor verbeteringen.

In fase twee moest iedere voorjager het commentaar van begeleider en collega’s meenemen in de aanpak. Daarnaast moest de veldaanpak vooraf gemotiveerd worden. Waarom begin je daar, wat doet de wind, wat betekent dat voor de diepte van de slagen? In alle gevallen was gezien de commentaren in de tweede loop een duidelijke verbetering waarneembaar.

Dan terug naar de finish. Dat bleek voor de deelnemers een nieuwe ervaring. In de ogen van de begeleider zou dit systeem juist vaker geoefend moeten worden. De motivatie: je traint hierdoor de steadyness en het respecteren van het punt (ook wel patroneren, seconderen genoemd). Als voorste werd een ervaren, oudere setter gebruikt.

Komt de ervaren setter op punt (voorstaan), dan wordt de volgende erachter gebracht, totdat deze ook voorstaat en zo verder. Respecteren is aangeboren (genetisch bepaald) of aangeleerd. Dat patroneren mag vooral niet voor de voorste zijn. Dat laatste heet het “stelen van het punt”.

Het vergt van een voorste hond discipline, om te accepteren dat er voor het opdoen van het veerwild de tijd genomen wordt om vier anderen erachter te brengen. Voorstaan heet dan “doorstaan”. Alle setters moet steady zijn (zitten of liggen) als de vogel opvliegt. Dat laatste kan in dit systeem perfect geoefend worden. Zolang het voorstaan duurt, kan de hond de hemel in worden geprezen en tegelijk gestreeld.

Daar doet ie het voor!

Henk ten Klooster

 

De deelnemers waren:

Hans Hilhorst en Lilly

Hans Lennertz en Flann

Jurjen Mensink en Paddy

Gerrit Peters en Bayka

Trainer:

Henk ten Klooster en Caesar